ZOB
ZOB
Latinski naziv: Avena sativa
Engleski naziv: Oats
Ostali nazivi: Ovas
Do danas, podrijetlo je o zobi još neodređeno, a nije ni ustanovljeno njeno podrijetlo. Kao kultivirana biljka spominje u Grčkoj još u 4. stoljeću pr.Kr.
U Maloj Aziji bila je rasprostranjena još u 2. stoljeću pr.Kr., a u zapadnoj i sjevernoj Europi pronađena je u sojenicama iz brončanog doba.
U srednjem vijeku zob je bila glavna prehrambena namirnica sjevernih naroda.
Zob je danas, nepravedno, poznatija kao žitarica za prehranu stoke, a posebno konja, nego što je zastupljena u ljudskoj prehrani.
Opis biljke:
Opis i podrijetlo:
Zob kao dio prehrane s niskim udjelom masti, visokim udjelom vlakana i redovitom tjelovježbom može biti vrlo učinkovita u borbi protiv kolesterola jer sadrži niz vrlo ljekovitih tvari koje snižavaju razinu kolesterola.
Zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasići zobi sadrže 2 do 6 cvjetića. Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena pljevom, nesraslom sa zrnom, po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, ječma i raži).
Korijen se sastoji od primarnog (tri korjenčića) i sekundarnog korijenova sustava, koji je jako dobro razvijen, prodire duboko u tlo (do 2 m) i ima veliku sposobnost usvajanja hraniva. Stabljika je šuplja, visoka 60–120 cm, sastvljena od 5–6 nodija.
List zobi sastoji se od lisnog rukavca i lisne plojke, na čijem se prijelazu nalazi jako razvijena opna (ligula), prema čemu se zob lako razlikuje od ostalih žitarica. Razvija metlicu koja se sastoji od glavne grane od koje se odvajaju postrane grane i grančice, na čijim se krajevima razvijaju klasići.
Zob je samooplodna. Masa 1 000 zrna iznosi oko 20–25 g, a hektolitarska težina oko 45–50 kilograma. Vegetacija ozime zobi traje oko 3-4 mjeseca.
ZOB
Energetska i nutritivna vrijednost:
Energetska vrijednost 100 g zrna zobi iznosi 389 kcal / 1628 kJ, od toga sadrži 66% ugljikohidrata, 17% proteina i 7% masti. Od minerala zob sadrži fosfor (523 mg), kalij (429 mg), magnezij (177 mg), kalcij (54 mg), željezo (4,7 mg), cink (4 mg), bakar (0,6 mg) i mangan (5 mg).
Od vitamina zob sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,7 mg), riboflavin (0,1 mg), niacin (1 mg), pantotensku kiselinu (1,3 mg), vitamin B6 (0,1 mg), folne kiseline (33,6 µg). Zob na 100 g sadrži 10,6 g dijetalnih vlakana.
Energetska vrijednost 100 g zobenih mekinja iznosi 246 kcal / 1029 kJ, od toga sadrži 66% ugljikohidrata, 17% proteina i 7% masti.
Od minerala mekinje zobi sadrže fosfor (734 mg), kalij (566 mg), magnezij (235 mg), kalcij (58 mg), mangan (5,6 mg), željezo (5,4 mg), cink (3 mg), bakar (0,4 mg) i selen (45 µg).
Od vitamina mekinje zobi sadrže vitamine B kompleksa, tiamin (1,2 mg), riboflavin (0,2 mg), niacin (1 mg), pantotensku kiselinu (1,5 mg), vitamin B6 (0,1 mg), folna kiselina (31,2 mg, što čini 15% RDA), kolin (32 mg što čini 6% RDA), betain (19,6 mg), vitamin K (3,2 µg). Zobene mekinje na 100 g sadrže 10,6 g dijetalnih vlakana i 180 µg luteina i zeaksnatina.
Za pripremu doručka i raznih slastica najčešće se koriste zobene pahuljice i klice. I na kraju, zob je idealna namirnica za bolesnike i ljude koji se oporavljaju od bolesti, budući da je lako probavljiva, bogata vitaminima (A, B1, B2, B3, B5, B6, E) te uspostavlja ravnotežu elektrolita.
Kemijski sastav:
Sastav: Sadrži arbutin, hidrokinon, a cvjetni dijelovi sadrže različite fermente, glikozide, tanine, saponine te mineralne materije, cimol, korvakrol, treslovina, fumarske kiseline, kalij, kalcij, željezo, fosfor, natrij.
Zob kao saveznik ljepote:
Izuzetno zdrava žitarica koja čisti, njeguje i liječi kožu.
Zob je izvrstan izvor vlakana, omega-3 masnih kiselina, tiamina, željeza, beta glukana i antioksidansa avenantramida. Ova izuzetno zdrava žitarica pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, visokog krvnog tlaka i poboljšava imunitet. Redovito konzumiranje zobi može spriječiti dijabetes tipa 2 i rak dojke, posebno u kombinaciji s voćem.
Kupka:
Kupka u zobenoj kaši pruža blagodati vašoj koži. U kadu mlake vode dodajte šalicu mlijeka, dvije šalice nekuhane zobene kaše i žlicu meda. Namačite se 10 do 20 minuta i vaša koža će biti hidratizirana i pomlađena. Zob, mlijeko u prahu i med možete staviti u muslin (zavežljaj) i objesiti ga ispod slavine iz koje puštate vodu u kadu.
Čišćenje lica:
Usitnite zob u mikseru i čuvajte u zračno nepropusnoj posudi. Za dnevnu uporabu, zob namočite u toplu vodu dok se ne napravi pasta. Očistite lice tom mješavinom i odstranite hladnom vodom. Nakon toga možete nanijeti hidratantnu kremu, ali zob je također izvrsna u hidratiziranju kože.
Mnogi tvrde da je zob prirodni lijek protiv akni. Najlakši recept je kuhati zob, ohladiti i nanijeti na problematična područja i ostaviti da stoji nekoliko minuta, zatim obrisati. Osim akni, zob je prikladna za njegu suhe i iritirane kože. Umiruje kožu i ublažava posljedice sunčevih opeklina i drugih iritacija, ima ljekovit utjecaj na kožu i otvara pore. U kombinaciji s mlijekom, koje je također prirodan piling za kožu, zob je savršeno sredstvo za čišćenje osjetljive kože.
Piling:
Od zobi možete sami napraviti piling za lice. U mikseru usitnite dvije žlice zobene kaše. Dodajte jednu čajnu žličicu sode bikarbone i malu količinu vode dok mješavina ne postane postojana poput paste. Nanesite na očišćeno lice, ostavite deset minuta i nježno odstranite hladnom vodom.
Mješavinu za piling možete napraviti i kombinirajući zob s avokadom ili drugim sastojcima. Izmiješajte dvije žlice zobi, dvije čajne žličice smeđeg šećera, jednu čajnu žličicu limunovog soka i dvije žlice aloe vere (ili avokada). Možete dodati i 5 do 6 kapi ružinog esencijalnog ulja. Nanesite mješavinu na vlažnu kožu, umasirajte nježno, izbjegavajući osjetljivo područje oko očiju. Odstranite mlakom vodom. Ovaj piling možete napraviti i za cijelo tijelo.
Maska za lice
Pripremite prirodnu masku za lice s zobi i mlijekom. Ukoliko imate masnu kožu koristite jogurt, a za suhu kožu preporučuje se vrhnje ili maslinovo ulje. Najprije usitnite zob, a zatim dodajte mlijeko. Nakon što se zob natopi mlijekom, dodajte jogurt, vrhnje ili maslinovo ulje i miksajte dok ne dobijete čvršću smjesu. Nanesite pastu na lice i vrat i ostavite 20 minuta. Tada izmasirajte lice i operite toplom vodom.
ZOB
Ljekovitost:
Zdjela zobenih mekinja izvrstan je način da se započne dan, osobito ako bolujete od srčanih bolesti i dijabetesa ili želite spriječiti ta oboljenja.
Zob kao dio prehrane s niskim udjelom masti, visokim udjelom vlakana i redovitom tjelovježbom može biti vrlo učinkovita u borbi protiv kolesterola jer sadrži niz vrlo ljekovitih tvari koje snižavaju razinu kolesterola. Na prvom su mjestu topljiva dijetalna vlakna beta-glukani za koje je niz studija pokazao da imaju sposobnost snižavanja razine kolesterola te na taj način značajno smanjuju mogućnost oboljenja krvožilnog sustava. Topljiva se vlakna razgrađuju u probavnom kanalu stvarajući gel koji upija tvari kao što su kolesterolom bogate žučne kiseline.
Zob, osim toga, sadrži i jedinstvene antioksidante avenantramide koji sprečavaju štetno djelovanje radikala na kolesterol te i na taj način umanjuju mogućnost od štetnog nakupljanja na krvnim žilama. Tokotrienoli koji zajedno s tokoferolima stvaraju vitamin E inhibiraju sintezu kolesterola i tako doprinose snižavanju kolesterola. Znanstvena su istraživanja pokazala da zdjelica cjelovitih žitarica za doručak smanjuje pojavu srčanog udara za 29% kod muškaraca, a najmanje 6 obroka cjelovitih žitarica tjedno, ženama u menopauzi usporava taloženje plaka na krvnim žilama.
Dijetalna su vlakna u zobi mješavina topljivih i netopljivih vlakana. Netopljiva se vlakna ne razgrađuju u probavi, ali u probavnom kanalu upijaju vodu i na taj način ubrzavaju probavu i olakšavaju konstipaciju. Topljiva vlakna zobi imaju sposobnost aktiviranja bijelih krvnih stanica i potiču imunološki sustav te na taj način pomažu u reakcijama protiv infekcija u tijelu.
Konzumiranjem zobi izbjegavaju se drastične promjene u razini šećera u krvi koji se polagano otpušta i tijekom dužeg vremenskog perioda. Održavanje stabilne razine šećera i inzulina vrlo je važno kod dijabetesa.
Rezultati međunarodne studije o alergiji i astmi u djetinjstvu pokazuju da povećana konzumacija cjelovitih žitarica i ribe reducira rizik od dječje astme za 50%.
Fitokemikalije iz zobi sadrže korisne sastojke - fitoestrogene enterolignane koji mogu zaštiti organizam od pojave raka dojke, prostate i jajnika.
Redovitim se uzimanjem zobi mogu ublažiti upalni procesi u zglobovima i vezivnom tkivu, a zubi zaštititi od karijesa. Sluz od zobi pripremljena kao juha ili kaša nezamjenjiva je dijetalna hrana za bolesnike koji se oporavljaju od operacije želuca i crijeva, čira na želucu, žutice te bolesti pluća i grla, žučne kesice, bubrega, krvotoka i šećerne bolesti.
Zob je odličan izvor ugljikohidrata koji pomaže sportašima u izdržljivosti jer povoljno djeluje na metabolizam 45 minuta do 1 sat nakon obroka. Zrna se zobi ponekad prepisuju za razna živčana oboljenja, djeluju kao blagi antidepresivi, lagano podižu razinu energije u slučaju iscrpljenosti kod oboljelih od multipleskleroze, kronične neuralgije i nesanice.
Iako se smatra da oboljeli od glutenske enteropatije, poznate i kao celijakija, moraju cijeli život izbjegavati gluten kojeg sadrži pšenica, ječam, raž i zob, nedavne studije, od kojih je jedna trajala godinu dana i obuhvatila 116 djece u 8 kliničkih bolnica, pokazuju da neke odrasle osobe i djeca s ovom bolesti mogu dobro podnijeti zob bez obzira na malu količinu glutena kojeg sadrži.
ZOB - DETALJI
Uzgaja se i za:
Uzgaja se za: stočnu ishranu, zelenu krmu, ljudsku ishranu (zobena kaša, pahuljice, mješa se s brašnom). U ishrani stoke koristi se slama kao krma jer je znatno kvalitetnija od slame ostalih žitarica. Za ishranu stoke koristi se i u zelenom stanju i u smjesi s leguminozama. Proizvode se uglavnom jare forme zobi no postoje i ozime sorte.
Kupovanje i čuvanje:
Zob se, kao i druge žitarice, uzgaja i upotrebljava u ljudskoj prehrani preko 2 000 godina. Koristi se izvorno u obliku sjemenki ili u obliku raznih proizvoda poput kaše, pahuljica i brašna.
Zobene se sjemenke mogu kupiti u rinfuzi ili već pakirane u vrećice određene gramature i čuvati na suhom i tamnom mjestu do 6 mjeseci. S obzirom da sadrže malo povećanu količinu masti, kupujte ih u manjim količinama kako vam ne bi užegle. Prilikom kupnje u rinfuzi obratite pažnju da su sjemenke pokrivene, cjelovite, ugodna mirisa i bez plijesni kao znakova prevelike vlage i neadekvatnog skladištenja.
Ostale zobene proizvode čuvajte prema datumu određenom na ambalaži proizvoda ili najviše do 3 mjeseca.
Priprema jela sa zobi:
Zob isperite i stavite u hladnu vodu u omjeru 1:3 i kuhajte s dodatkom soli oko 60 minuta. Može se koristiti kao prilog, u kombinaciji s povrćem u salatama i varivima ili kao nadjev za perad. Dodajte kuhanu zob narezanim rajčicama, krastavcima i luku, prelijte salatnim preljevom, posipajte svježe narezanim začinskim biljem poput peršina i metvice i dobit ćete osvježavajuću salatu. Ukoliko pirjanom luku, komoraču, tikvicama i gljivama dodate kuhanu zob, vrhnje, vlasac i peršin, dobit ćete nesvakidašnji nadjev za piletinu.
Za pripremu se doručka i raznih slastica najčešće koriste zobene pahuljice i klice. Pahuljice možete pomiješati s mlijekom samostalno ili s drugim žitnim proizvodima u obliku müslija ili dodati jogurtu zajedno s narezanim suhim voćem, nasjeckanim lješnjacima i medom te poslužiti za doručak. Ublažavaju potištenost, umor, nesanicu i stres. A jedete li ih svakodnevno, osjećat ćete veću snagu i poletnost. Riječ je o zobenim pahuljicama, ali tu je još nekoliko namirnica koje odlično djeluju na organizam.
Od popečenih zobenih pahuljica možete pripremiti granolu koju poslužite s pudingom, voćnim jogurtom ili parfe kremom uz dodatak svježeg voća, energetske pločice sa sitno narezanim sušenim brusnicama i orasima ili krokant poslužen sa sladoledom od vanilije i umakom od bobičastog voća. Pahuljice možete dodati tijestima za sitne kolačiće od čokolade, orašastih plodova ili sušenog voća, za palačinke i vafle od pšeničnog i heljdinog brašna sa sojinim mlijekom. Dodaju se u cranachan - tradicionalni škotski puding od sira, vrhnja, šumskog voća, whiskyja i meda, anza - australske kolačiće od brašna, maslaca i kokosova brašna ili američki kolač od sira sa žutom bundevom.
Zobeno brašno sadrži male količine glutena pa ukoliko želite pripremati dizano tijesto za kolače ili kruh, potrebno ga je u određenom omjeru pomiješati s pšeničnim brašnom. Na sličan način možete dio brašna za pripremu tijesta za palačinke zamijeniti zobenim brašnom.
S obzirom da sadrže malo povećanu količinu masti, zobene sjemenke kupujte u manjim količinama kako vam ne bi užegle.
ZOB
Sjetva zobi:
Zob treba sijati što ranije - treća dekada rujna. Sjetva se obavlja žitnim sijačicama na razmak redova 8-12 cm. Sije se na sklop od 500-550 klijavih sjemenki/m2, što odgovara 120-160 kg/ha sjemena.
Žetva zobi: Budući da zob neravnomjerno dozrijeva, početak žetve teže je odrediti. Žetvu bi trebalo početi kada vršni dio metlice dosegne punu zrelost, svakako prije početka osipanja zrna iz vršnih klasića. Prosječni prinosi zobi iznose 3-4 t/ha, a mogu biti i znatno veći.
NUSPOJAVE:
Nisu mi poznate.